Balgat Yangın Tüpü
Küçük çaplı başlayan ancak hızla yayılma özelliğine sahip olan yangınlar için müdahaleyi anında ve etkili yapmak çok önemlidir. Bunlara yapılan ilk müdahale de yangın tüpleriyle olmaktadır. Yangın söndürücüler, herkesin kullanabileceği şekilde tasarlandığı için mutlaka kullanımını öğrenmeli ve iş yerinizde, apartmanınızda, arabanızda bulundurmalısınız. Balgat yangın tüpünün nasıl kullanılacağına internetten de bakabilir ya da bununla ilgili eğitimlere katılabilirsiniz. Ancak hayat kurtaran yangın söndürücüler soğukkanlılıkla kullanıldığı zaman yangının büyümesini önlemektedir. Bunu engellemek için siz de kullanım talimatlarına bakabilirsiniz.
Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır?
Yangını söndürmek için öncelikle tüpü hazır hale getirmelisiniz. Bunun için bir kaç kez çalkalamalı ve ya da ters çevirmelisiniz. Bu sayede tüpün içerisindeki kimyasallar karışacak ve yangına daha kolay müdahale edebileceksiniz. Tüpü kullanırken aynı zamanda alevin merkezini hedef almalı, kendi güvenliğinizi de önemsemelisiniz. Tüm bunlardan önce Balgat yangın tüpünün pimini çekmeyi ve rüzgar arkanızda kalacak şekilde konumlanmayı unutmamalısınız.
Eğer alevleri tam olarak söndürmeden tüpü kullanmayı bırakırsanız, alevlerin tekrar canlanacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle alevlerin söndüğüne tam olarak emin olana dek sıkmanızda yarar vardır. Mandalı elinizle sert bir şekilde sıkın ve bırakmayın. Eğer yangının söndüğünden eminseniz, tüpü boş bir şekilde eski yerine koymamalısınız. Ne kadar kullandıysanız fark etmeksizin mutlaka söndürücüyü tekrar doldurup yerine koymanız gerekecektir.
Yangın Söndükten Sonra Ne Yapılmalıdır?
Eğer yangını söndürdükten sonra bölgeyi terk ederseniz, ortam içerisindeki sıcaklıktan dolayı yangının tekrar alevlenmesinin riski olacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle mutlaka yanmış olan nesnelerin üzerine bir kum ya da toprak benzeri maddeler dökebilir ve alevlenmesinin önüne bu şekilde geçebilirsiniz. Ayrıca yanmış olan alanı soğutmak ve serinletmek de işe yarayan yöntemlerden biridir. Eğer etrafta tutuşma ihtimali olan başka nesneler varsa bunları da mutlaka çıkarmalısınız. Eğer söndürmeye çalıştığınız yangının yakınlarında bir elektrik tesisatı bulunuyorsa bunun kontaklara zarar vereceğini düşünerek hareket etmeli ve daha büyük felaketlere neden olmamalısınız. Balgat yangın tüpü aldığınız zaman 30 günlük 6 aylık ve senelik olarak gerçekleşen bakımlarını da yaptırmayı unutmamalısınız.