HABERLER

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangınlar hiç istenmese de her ihtimale karşı önlem alınması gereken durumlardır. Bu önlemler de yangın söndürme sistemleri ile alınabilmektedir. Bu sistemler ilgili firmalar tarafından üretilip montajı da bizzat yapılmaktadır. Genel olarak çok detaylı ve katmanlı sistemler ile bildiğimiz yangın tüpleri üretiliyor. Hepsinin yeri ayrı olmakla birlikte işletmeler için özel sistemler hazırlanmaktadır. Bu sistemler işletmenin bulunduğu tüm alana uygulanarak yangına anında müdahale etme özelliğine sahip teknik olarak üst düzey donanıma sahiptir.

Yangın Söndürme Sistemleri Nelerdir?

Yangın söndürme sistemleri donanımlı özel sistemler ile yangın tüpleridir.

Sprinkler Tesisatı: Bu tesisat sistemi çok kullanışlı ve teknolojik bir sistemdir. Yurt dışında yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle işletmelerin ilk tercihi olabilmektedir. Ülkemizde henüz yaygın değildir. İhmal edilmeyip bu sistem kullanıldığında olası yangın durumlarında büyük ölçüde fayda sağlanmaktadır. Çünkü bu sistem otomatik işliyor. Öncelikle tavana borular yerleştiriliyor ve boruların üzerine aralıklı olarak musluk yerleştiriliyor. Bu musluklar ısı değeri belli bir dereceye yükseldiği anda kendiliğinden otomatik olarak açılıyor. Böylece musluklardan akan su yangına müdahale etmeye başlıyor. Bu durumda kullanılan suyun tazyikli olması çok önemlidir.

Yangın Musluğu Şebekesi: Yangın söndürme sistemleri içinde diğer bir sistem de yangın musluğu şebekesidir. Yangın musluğu şebekesinde yangın hortumları hidratlara takılarak su akımı sağlanır. Bunun için şehir suyundan ya da su deposundan yararlanılabilir. İşletmenin su deposu varsa 30 tona ulaşan su kullanılabilir durumdadır.

Yangın Tüpleri: Diğer bir seçenek de yangın söndürme tüpleridir. Aslında tam olarak sistemli bir yapıdan bahsedemeyiz ama yangın tüpleri çok kullanışlı söndürme araçlarıdır. Çünkü bu tüpler sayesinde başlangıçta henüz küçük çaplı olan yangını önleyebilirsiniz.

Yangın Tüplerinin Konumu

Yangın tüplerini mümkün olduğunca ulaşılabilir bir yerde tutmalısınız. Yönetmelikte belirtilen yükseklikte ve basınç değerinde olmalıdır. Bu işlemler için ilgili firmalardan destek alabilirsiniz. Yine bu tüplerin çok uzak ve çok yüksek yerlere monte etmekten kaçınmalısınız. Çünkü uzakta olduğunda ve gereğinden yüksekte olduğunda zaman kaybedersiniz. Yere bırakmak da yanlış bir yöntemdir. Olay anında gözden kaçabilir.

Yangın Tüpü Kontrolleri Önemli midir?

Uzun süre bekletilen ve herhangi bir şekilde kullanılmadığı için de unutulan yangın tüplerinin ara sıra kontrollerini yapmak ve bunları aksatmamak son derece önemlidir. Özellikle önerilen süre 30 günde bir tüpleri kontrol etmek, basınç seviyelerine bakmaktır. İşaretçi levhaların da kişiyi yangın söndürücü tüpe ulaştırıp ulaştırmadığına bakmak önemlidir. Ayrıca yangın tüpünün nasıl kullanılacağını anlatan işaretlerin ne kadar doğru olduğu önemlidir. Aksi bir durumda yanlış yönlendirme yapan işaretler, olası bir yangının daha da büyümesini sağlayacak ve kişinin yangın müdahale etmesine yol açacaktır.